Matas Natur – Testfamilien
Batiste tørshampooer

Matas Natur

Vores tester Tina har testet produkter fra Matas Natur-serien

2015-02-20 11.30.30

Tina fortæller:

Matas Natur er en serie fra Matas, som endnu ikke har så mange år på benene. Serien er et alternativ til Matas Striberne, og består af produkter til hud- og hårpleje. Matas har valgt at fokusere på miljøet i fremstillingen af produkterne, og de indeholder derfor aktive og gennemtestede ingredienser, der tager særligt hensyn til brugeren og miljøet. Alle produkterne er stemplet med Svanemærket, hvilket viser, at de er blandt de mindst miljøbelastende i den pågældende varegruppe. Det betyder dog ikke, at produkterne er fremstillet af 100 % økologiske og naturlige ingredienser, men indeholder bl.a. også syntetiske stoffer samt stoffet Sodium Laureth Sulfate.

Produkterne deles op i to linjer; den grønne linje, som består af produkter, der er mildt parfumeret og derfor kun har fået Svanemærket samt den hvide linje, der er uparfumeret og derfor både er mærket med Svanemærket og Astma-Allergi mærket. Alle produkterne er uden parabener og farvestoffer.

Jeg har i den seneste tid testet 4 produkter fra serien. Shampoo (den hvide), skumbad (den grønne), balsamspray (den grønne) samt Body Butter (den hvide).

IMG_9557

Shampooen, 400 ml. til 69,95 kr. Shampooen fås i både den hvide og den grønne linje. Shampooen er baseret på Aloe Vera, der giver intensiv fugt samt E-vitamin, der har en beskyttende effekt.

IMG_9562

Min personlige oplevelse af shampooen er, at den skummer godt og som udgangspunkt er nem at fordele i hele håret. Erfaringen er dog, at det er meget afgørende for fordelingen, hvor vådt håret er. Det er mere vanskeligt at fordele den, hvis ikke håret er blevet helt vådt.
Shampooen er endvidere drøj i brug, hvorfor de 400 ml. kan holde i en lang periode (selvfølgelig afhængig af længden og tykkelsen på håret).
Shampooen er uden parfume, hvorfor jeg ikke kan sige, at der er noget fantastisk over duften. Den dufter ligesom alle andre parfumefri -produkter.
Efter brug oplever jeg, at håret både ser og føles rent. Desværre oplever jeg også virkningen af, at der er brugt Sodium Laureth Sulfate. Min hovedbund opleves tør og irriteret efter ganske kort tids brug af produktet. Det skal siges, at jeg normalt har en sart hårbund, hvorfor der ikke skal så meget til, før jeg oplever dette. Det er derfor ikke sikkert, at andre vil opleve det samme.
Jeg oplever endvidere, at mit hår hurtigere føles og ser fedtet ud samt bliver mere elektrisk. Dette kan muligvis hænge sammen med, at jeg oftere har fingrene i håret grundet den irriterede hårbund.

Skumbad, 400 ml. til 69,95 kr. Skumbadet fås kun i den grønne serie. Skumbadet er baseret på gojibær, der er rig på beskyttende antioxidanter samt fugtgivende økologisk aloe vera, der modvirker udtørring.

IMG_9561

Skumbadet har en god skumeffekt. Mængden, der skal bruges, afhænger selvfølgelig af størrelsen på karret. Produktet indeholder parfume og har en mild, lækker og frisk duft, som giver en fornemmelse af velvære.

Skumbadet indeholder også Sodium Laureth Sulfate, men jeg har ikke oplevet irritation på huden ved at bruge dette produkt. Til gengæld har min søn en enkelt gang brugt produktet, og her var det tydeligt, at det ikke var godt for hans sarte hud, da hans hud tydeligvis begyndte at klø mere. Jeg vil derfor ikke bruge produktet til mine børn – også grundet indholdet af parfume og det manglende Astma-Allergi mærke.

Balsamspray, 200 ml. til 49,95 kr. Balsamsprayen fås kun i den hvide serie. Igen er produktet baseret på økologisk aloe vera og e-vitamin samt aktivstoffet Betaine, der styrker det enkelte hårstrå.

IMG_9563

Balsamsprayen er udarbejdet til brug i både vådt og tørt hår. Den sprayes direkte i håret uden at skulle skylles ud efterfølgende. Det er derfor en hurtig og altid tilgængelig løsning, hvis håret filtrer. Jeg oplever ikke, at balsamsprayen fedter håret eller gør håret ?tungt?.

Ved brug i vådt hår oplever jeg, at sprayen kan være svær at få fordelt i hele håret, måske på grund af et tykt og krøllet hår. Min oplevelse er derfor, at balsamsprayen har en effekt, men ikke så meget, at børsten glider let igennem håret. Jeg vil derfor til enhver tid anvende en almindelig balsam under badet, hvis jeg alligevel vasker mit hår.

Til gengæld har jeg været glad for balsamsprayen, når mit hår har været tørt. På grund af krøllerne bliver mit hår meget nemt filtret ude i spidserne. Det har derfor været skønt at kunne bruge balsamsprayen og slippe for besværet og smerterne med at rede håret ud om morgenen. Nogle få spray i spidserne, og børsten smutter let igennem håret. Igen efterlades håret ikke fedtet eller ?tungt?.

Samlet tænker jeg, at balsamsprayen er et godt alternativ til almindelig balsam. Jeg ser det som et stort plus, at den kan bruges af alle i familien ? store som små ? grundet mærkningen med Astma-Allergi mærket.

Body Butter, 200 ml. til 79,95 kr. Body Butteren fås både i den grønne og den hvide linje. Body Butteren indeholder glycerin, der sammen med den økologiske aloe vera fugter huden i dybden. Den indeholder endvidere E-vitamin, der har en beskyttende effekt. Body butteren kan bruges hver dag og smøres på hele kroppen.

IMG_9565

Dette produkt har jeg i særdeleshed været meget spændt på at teste. Jeg er ikke den store fan af fede cremer, idet jeg ofte synes, at de fedter rigtig meget ? i rigtig lang tid. Det resulterer ofte i, at jeg ikke får brugt produktet.
Min oplevelse med Matas Natur Body Butter er dog en anden. Nok er det en fed creme, men den er alligevel let af fordele på huden, og der efterlades ikke hvide spor på huden. Cremen trænger hurtigt ind i huden, og jeg oplever ikke følelsen af at være ?fedtet ind? samt følelsen af, at huden ikke kan ånde. Alligevel kan det tydeligt mærkes, at kroppen er blevet smurt ind – på den gode måde. Du kan mærke, at der er blevet tilført fugt, og huden føles lækker og blød – også dagen efter. Det eneste minus, jeg kan komme i tanke om i forhold til Body Butteren, er, at den leveres i en krukke. Her tænker jeg selvfølgelig i forhold til ?forurening? af produktet. Omvendt tænker jeg, at det heller ikke ville være let at få Body Butteren ud af en tube, så der er reelt set nok ikke andre løsninger.

Alle vores tests på testfamilien.dk bliver bedømt ud fra følgende kriterier: Lege/nytteværdi, holdbarhed, pris og kvalitet. Vi bruger 5 ratinger, som spænder fra MEGET GOD, GOD, MIDDEL, MINDRE GOD og DÅRLIG.

I dette tilfælde bliver vurderingen:

NYTTEVÆRDI: Der er tale om produkter, som man stort set altid har på badeværelset og bruger hver dag. Produkterne kan endvidere bruges af hele familien ? måske især den hvide linje. Det gør det nemt og øger pladsen på badeværelsets hylder.

Produkterne får derfor karakteren: MEGET GOD

HOLDBARHED: Produkternes holdbarhed vil naturligt nok variere fra person til person afhængig af den mængde, der bruges. Min vurdering er dog, at produkterne er drøje i brug, og der vil være til en længere periode i hvert produkt. Især Balsamsprayen vurderes til at have en lang holdbarhed.
I forhold til produkternes emballage, er disse lavet af kraftigt plast og mit indtryk er, at de virker til at være meget holdbare. De kan endvidere returneres til Matas med henblik på genbrug, hvilket jo er i fin overensstemmelse med intentionen bag serien om at passe på miljøet.

Produkterne får derfor karakteren: MEGET GOD

PRIS: I forhold til lignende produkter uden parfume, parabener og farvestoffer købt i f.eks. supermarkederne, er prisen måske i den høje ende. Alligevel vurderer jeg, at prisen er god i forhold til kvaliteten, oplevelsen af produkterne samt produkternes holdbarhed.

Produkterne får derfor karakteren: GOD

KVALITET: Kvalitetsmæssigt vurderes der at være tale om gode produkter, som er skønne og nemme at bruge. Jeg synes godt om tankegangen bag serien i forhold til miljøet. Endvidere er det nemt at gennemskue, hvorvidt produktet er parfumeret eller ej grundet opdelingen i den grønne og hvide linje. Alle produkterne lever stort set op til mine forventninger. Alligevel kan jeg ikke lade være med at være lidt ærgerlig over, at der bruges Sodium Laureth Sulfate, idet det gør, at jeg personligt ikke i længden vil kunne bruge eksempelvis shampooen. Jeg kunne have ønsket mig, at Matas havde brugt andre alternativer. Min vurdering er derfor, at shampooen og skumbadet derfor ikke fremhæver sig i forhold til lignende produkter.

På den positive side vil jeg fremhæve Body Butteren, som har de egenskaber, man ønsker sig af en fed creme uden at være for fedtet og besværlig at bruge.

Shampoo og skumbad får derfor karakteren: MIDDEL
Balsamspray får karateren: GOD
Body Butteren får karakteren: MEGET GOD

Alle produkterne fås selvfølgelig i Matas? fysiske butikker samt på matas.dk.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Batiste tørshampooer