ANMELDELSE af Danmarks Jernbanemuseum i Odense – Testfamilien
TEST af 5 grønne alternativer fra DEN GRØNNE (Kaffefilte, soyalys, sugerør, frugtnet, beewrap)

ANMELDELSE af Danmarks Jernbanemuseum i Odense

Tre af vores familier har besøgt Danmarks Jernbanemuseum i Odense.

Danmarks jernbane kunne være en oplagt vinterferie aktivitet, da man udover deres sædvanlige program helt ekstraordinært kan komme ud at køre med det gamle veterantog.

Vores tester Anne-Louise var sammen med hendes familie: Michael & deres 4 børn (Silje, Isak, Vitus & Elin) på besøg hos Danmarks Jernbanemuseum.

Da vi blev spurgt om vi ville besøge Danmarks Jernbanemuseum, var vi ikke et sekund i tvivl. Vi var der i sommerferien, hvilket var en kæmpe succes. Da vi fortalte børnene at vi skulle på en søndagsudflugt til Fyn og Jernbanemuseet blev de ellevilde. Vores to drenge er særligt helt pjattede med toge og kunne ikke få armene ned.

Vi fik lov til at parkere lige ude foran og fik p-tilladelse ved ankomst. Ved ankomst blev vi taget pænt i mod og fik udleveret en fin pose med togkasketter til alle børnene, samt et årskort – og så var børnene ellers allerede løbet afsted mod de fine toge.

Når man træder ind på museet, ser man straks, at det er et sted med plads til alle. Der er god plads, gratis skabe med mulighed for at ligge jakker/tasker, trækvogne (ligeledes gratis), butik med masser af togsouvenir mm.

Når man kommer videre ind, er man i den gamle remisebygning fra 1954 med 21 spor, hvor man kan se toge fra 1847 til i dag.  Man kunne desværre ikke komme ud og se remisen denne dag, (vi så den udendørs i aktion i sommers)

Der er mange toge med mulighed for at komme ind og kigge og børnene syntes, at det var fantastisk at gå på opdagelse og se de store forskelle på togene fra dengang kontra i dag – samt hvor luksuriøse nogle toge var.

De var særligt vilde med de Kongelige Salonvogne fyldt med smukke møbler og dobbeltdækkertoget – hvor man kunne gå op og sidde på 1. salen. 3. Klasses toget var knapt så luksuriøst og vi blev enige om, at det var godt vi ikke behøvede at sidde på de hårde sæder så længe.

Der er også en hel udstilling om interrail kaldet “Drømmenes Kupé”.  Siden 1972 var interrail billetten til flere ugers eventyr, oplevelser og følelsen af frihed. I Drømmenes Kupé følger man to kontraster i togrejsens historie. De unges kaotiske Interrail-rejser i 1970-90’erne sættes over for de velhavendes rejser med de blå Wagons-Lits-vogne, også kaldet luksushoteller på skinner, der foregik ad kendte veje til farverige destinationer fra først i 1900-tallet.

Man kunne gå ind i begge toge og med virkemidler som lugte, lyde & masser af citater om de rejsenes drømme – gav det et rigtig fint billede af at rejse med tog.

Der er også en færgeudstilling af de første jernbanefærger – her var det sjoveste for børnene det store ror, som man kunne stå og lege kaptajn ved.

Videre på de 21 spor er der flere steder elektriske tog, hvor man kan trykke på en knap, så de små toge begynder at køre. Der er også modeller af de første s-toge og s-togene i dag.

Som stor Olsen-Banden fan – var en af de sjoveste ting for far Michael at se den velkendte orange rangertraktor fra Olsen Banden filmen “Olsen Banden på sporet”. Den bragte et smil på læben & børnene havde sjov med, at kravle ind i den og kigge ud.

Ovenpå er der gode muligheder for at spise medbragt mad og drikke. Der er to store borde fyldt med legetøj, som selvfølgelig passer ind på museet. Det ene bord er med Lego Duplo tog for de mindste og det andet er med Brio tog. Her kunne børnene virkelig fordybe sig med god leg og fik bygget fine togbaner begge steder. Isak havde stor fornøjelse af, at bygge et stort tog af de store opbevaringskasser der stod rundt om bordene, der ligeledes var lavet som togvogne.

Videre hen kommer man igennem en sikkerheds-udstilling. Med den alder vores børn har (11 mdr.-5 år), så løb de hurtigt igennem. Silje på 5 syntes dog det var ret spændende og lidt svært, at tage testen i Jernbanesikkerhed.

Derefter kommer man hen til en stor indendørs legeplads udformet som Odense Banegård. Her er der togkasketter og jakker, så børnene kan lege kontrollører & logoførere på bedste vis. Der er små toge man kan lege i, togsignaler, togskinner op og ned ad bakker og et rum med computere, hvor man kan høre om tog eller se Chuckington.

Da vi var på museet i sommer kørte der et lille minitog udenfor på den fineste bane. Ved dette besøg kørte minitoget stadig, men dog en kortere tur indendørs. Ikke desto mindre var det stadig et kæmpe hit for børnene, at blive kørt frem og tilbage i det lille tog mellem de store veterantoge i remisebygningen.

Udendørs er der en kæmpe legeplads igen udformet som et tog. Der er plads til masser af leg og om sommeren kan man som sagt blive kørt rundt i det lille tog udendørs med start fra Odense minibanegård.

Vi havde et fantastisk besøg hos Jernbanemuseet. Det gav anledning til mange gode snakke om udviklingen, sikkerheden i togtrafikken, klasseforskelle, mulighed for masser af leg og fordybelse og de lærte alle sammen en masse igennem legen.

I vinterferien er der mulighed for at komme ud at køre med veterantog & i Kristi Himmelfarts ferien kan man opleve Thomas Tog – hvilket står højt på drengenes ønskeliste herhjemme.

Det er absolut ikke sidste gang vi besøger museet. Man har en klar følelse af, at der er plads til børnefamilien og et kæmpe plus for en familie med 4 børn er, at der er mange og gode toiletfaciliteter og mulighed for at have medbragt mad med.

Togkasketterne vi var så heldige at få bliver brugt flittigt. Vitus på 2 har haft den på hver dag lige siden og vuggestuen har accepteret at den er blevet en del af hans outfit.

Tak for en fantastisk oplevelse.

Alle vores tests og anmeldelser på testfamilien.dk bliver bedømt ud fra følgende kriterier: Lege/nytteværdi, holdbarhed, pris og kvalitet. Vi bruger 5 ratinger, som spænder fra MEGET GOD, GOD, MIDDEL, MINDRE GOD og DÅRLIG.

I dette tilfælde bliver vurderingen:

Lege/Nytteværdi: MEGET GOD – da det var en kæmpe oplevelse for børnene og der var plads til dem. Der er virkelig meget at tage sig til og man kan bruge en hel dag.

Pris: MEGET GOD – priserne svinger alt efter årstid og ferier. Jeg synes priserne er meget fair sammenlignet med andre aktiviteter. Da vi kom i sommer tænkte jeg først, at det var lidt dyrt, men da vi så så hvor stort det er og hvor meget tid man kan bruge på museet, er prisen virkelig fin.

Kvalitet: MEGET GOD – Museet fremtræder pænt og rent. Her er gode toilet og spise faciliteter og virkelig meget at tage sig til. Alt fremstår meget velholdt.

Nina fortsætter:

Vi bor i Nordsjælland og har aldrig tænkt over, at tage på oplevelser på Fyn. Men vi blev virkelig overraskede over, at det egentlig kun tog 2 timer i bil til Odense.

Vi ankom til museet, som havde fantastiske parkeringsforhold. Det ligger i øvrigt lige ved Odense Banegård, så det er let at komme til med toget, hvis man ikke har bil.

Udefra tænkte vi, at museet så småt ud og gik meget spændte ind. Her blev vores opfattelse fuldstændig vendt på hovedet – det er virkelig stort og lækkert.

Vi blev mødt af det sødeste personale, som bød alle velkommen med et smil og stor imødekommenhed.

Vi blev lukket ind og børnene fik hver deres tog-hat, som især for August vakte stor begejstring og derefter gik vi straks på opdagelse.

Vi startede ud med at hoppe ind i den første togvogn, hvor August agerede konduktør.

Lokalet er stort, lyst og flot. Her er alle de store gamle togvogne sat op og bliver vakt “til live” med historierne bag og dukkerne, som ligner befolkningen fra dengang. Det fik gang i en lang snak med August om alt fra datidens påklædning, 2. Verdenskrig og nutidens toge.

Vi havde på forhånd tænkt, at museet ikke rigtig ville være noget for August, da han slet ikke interesserer sig for sådan noget til hverdag. Det er mere Mollie på snart 3 år, som ELSKER alle slags køretøjer.

Men igen blev vi overraskede. August fortalte flere gange, at han var vild med at være der og om vi kunne komme igen imorgen. Han var helt vild med, at se de forskellige typer vogne og især dobbeltdækker-toget var et kæmpe hit.

Da vi kom ind i rummet med gamle skibe var lykken gjort – for dét interesserer ham.

Mollie var også svært begejstret og fløj ind og ud af alle togvognene og legede længe på legepladsen.

Vi stod rigtig længe ved modeltogene, som tryllebandt begge børn længe. Meget længe.

Der var simpelthen så mange ting at lave på museet! Vi fik, udover at se på de gamle toge, både leget på legeplads (både inde og ude), taget kørekort i togsikkerhed, leget med togbaner og kørt med mini-toget, som kører rundt på museet.

Vi sluttede af i shoppen hvor August købte et tog og Mollie købte håndlavede slikkepinde, alt sammen til helt fair priser i forhold til så mange andre forlystelser!

Vi kommer helt sikkert igen og takker for en fantastisk dag!

Alle vores tests og anmeldelser på testfamilien.dk bliver bedømt ud fra følgende kriterier: Lege/nytteværdi, holdbarhed, pris og kvalitet. Vi bruger 5 ratinger, som spænder fra MEGET GOD, GOD, MIDDEL, MINDRE GOD og DÅRLIG.

I dette tilfælde bliver vurderingen:

Lege/Nytteværdi: MEGET GOD – Det var en alletiders oplevelse for børnene, samtidig med at den være lærerig og gav anledning til gode snakke. Fantastisk med et museum, hvor børn kan være børn og få lov til at føle og røre ved tingene.

Pris: MEGET GOD – 80 kr. for voksne og børn kommer gratis ind i lavsæsonen. I ferier stiger prisen lidt, men en billig forlystelse i forhold til meget andet.

Kvalitet: MEGET GOD – Meget rent og velholdt.

Louise fortæller:

Vi var enormt spændte på at besøge Danmarks Jernbane museum. Ingen af os har været der før, men ofte talt om, at tage derhen om sommeren, når Thomas-tog er der.

Ungerne havde glæder sig helt vildt til at komme dertil da vi havde luret lidt på nettet og set billeder.

Vi blev mødt af den sødeste unge herre bag disken som bød os velkommen og brugte virkelig sin tid på at forklare de vigtigste ting.

Vores børn fik leveret de sejeste togkasketter, som bare gav glæde i Nohr’s øjne. Det kunne ikke gå for stærkt med, at få dem på og så bare løbe ind i hallen. Indefor mødes man af et udtal af forskellige togvogne, hvor man tager på en historisk rejse igennem tiden og ser, hvordan togene har udviklet sig igennem årerne. Man kan få lov til at gå ind at sidde i mange af vognene, hvilket børnene syntes er rigtig sjovt.

Jeg elsker den måde museet er bygget op på. Der er virkelig kredset for detaljer for både børn og voksne.

Troels og jeg fik flashback til vores barndom med en del ting, som man syntes var stort som børn.

Blandt andet en gammel togbane i en glasmontre, som stod på Fredericia banegård, da man var barn.  Det var ren nostalgi for os begge. De gamle DSB togvogne fra 90’erne var også sjove, at komme ind at sidde i.

 

Vi fik brugt et par timer hos jernbanemuseet. Vi ville dog have været udenfor, hvor der også var en virkelig fin legeplads. Vi syntes dog ikke, at vejret helt var med os, så dette har vi til gode til en anden gang.

Oppe på 1 etage er der mulighed for at spise sine medbragte madpakker. Derudover er der et rigtig fint legeområde til de lidt mindre børn, hvor de kan kravle rundt i en lille stationsby.

Alle vores test og anmelder på www.testfamilien.dk bliver bedømt ud af følgende kriterier: Nytteværdi, Holdbarhed, Pris og kvalitet. Vi bruger ratinger som spænder fra MEGET GOD, GOD, MIDDEL, MINDRE GOD og DÅRLIG.

Min samlede vurdering af Danmarks Jernbanemuseum:

Nytteværdi: MEGET GOD!  Det er både leg og læring for både børn og voksne. Man kan bruge enormt mange timer og få en rigtig fed oplevelse.

Holdbarhed: GOD. Jeg ved ikke lige, hvad man sætter som beskrivelse i holdbarhed, da det kan være flere ting men holdbarheden på museet er flot vedligeholdt selvom det er gamle toge mm. Vi var enormt imponeret.

Pris/ Kvalitet: MEGET GOD. – Jeg synes jo pris og kvalitet hænger sammen og det vil jeg altid mene i alle mine test jeg laver, der er historier læring og en fed oplevelse for ingen penge.

Prisen for voksne er 80kr – børn fra 0-17 år er gratis. Dog i ferier mm kan prisen stige til 110kr for voksne samt børn mellem 5-17 år 50 kr. Hvilket jeg helt sikkert er pengene og oplevelsen værd.

Vi gik derfra med mange indtryk og gode minder.

Tak for en fed oplevelse Odense.

 

 

1 kommentar

 • Eva P

  Her i familien elsker vi jernbane museet og har anbefalet det til mange. Det gode ved dette museum er den hyggelige og rolige atmosfære hvor man kan gå rundt i eget tempo.
  Der er noget for børn og barnlige sjæle i alle aldre. Det er derfor et oplagt sted til familie udflugt for børn, forældre, bedste forældre – da alle kan relatere sig til togene og måske får lyst til at fortælle om deres oplevelser i togene eller drømme sig tilbage i tiden.
  Et sted som skal opleves .

  Jeg har været der mange gange med familien og kommer helt sikkert igen

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TEST af 5 grønne alternativer fra DEN GRØNNE (Kaffefilte, soyalys, sugerør, frugtnet, beewrap)