TEST af Børste bøger fra Forlaget Alvilda – Testfamilien
TEST af Enoch’s Cirkus Show

TEST af Børste bøger fra Forlaget Alvilda

Flere af vores testere har den seneste måned testet Børste bøger fra Forlaget Alvilda. Her kommer deres anmeldelser: 


Vores tester Nora har sammen med datteren Elina på 5 år og sønnen Eddie på 3 år testet papbøger med Børste fra Forlaget Alvilda.

Det er bevist, at børn der bliver læst højt for får et bedre ordforråd og bliver bedre til at læse og skrive. Når man læser højt for sit barn, lærer man samtidig barnet, hvordan sprog læses, og bøger er gode til at hjælpe børn med at forstå sig selv og andre – så vi griber dagligt chancen for at kigge eller læse i bøger med vores børn. Vi prøver at gøre det til et hyggeligt ritual hver aften, hvor vi også finder de sjove bøger, der kan underholde undervejs. Her er bogen “Lær de 100 første ord” med Børste en nem og sjov måde at læse med Eddie og udvide hans ordforråd med de mange nye ord og alle de sjove flapper. Det holder ligeledes hans koncentration undervejs, fordi der hele tiden sker noget nyt, og andet spændende gemmer sig bag flapperne.

Børste er et lille, nysgerrigt og temmelig stædigt pindsvin, som er kendt fra DR Minisjang, og som begge børn kender fra TV. Universet er skabt af Tine Kej, og bøgerne er illustreret af Martin Jørgensen.

Vi har også modtaget bogen “Børste siger godnat”, som også er en papbog og en sød godnathistorie, der indeholder en kropsscanning og en soveremse, som de mindste kan bruge, når de skal puttes – især Eddie synes, det er sjovt. Den handler også om, at Børste skal sove, men hov, han har jo lige glemt noget! Så må Børste straks stå op af sengen igen … og det kan flere forældre sikkert relatere til – alle de ting børnene kommer i tanke om, de pludselig skal lige ved sengetid – det skaber grin og underholdning undervejs, da vi taler om de forskellige situationer, og Eddie kan spejle sig i historien om Børste.

Vi har tidligere modtaget bøger fra Forlaget Alvilda, og man må sige at de udgiver bøger af høj kvalitet. Udover gode børnebøger udgiver de også bøger til unge samt en lille smule til voksne.

Mangler man bøger til sine børn, kan jeg uden tvivl anbefale Forlaget Alvilda.

Alle vores tests og anmeldelser på testfamilien.dk bliver bedømt ud fra følgende kriterier: Lege/nytteværdi, holdbarhed, pris og kvalitet. Vi bruger 5 ratinger, som spænder fra MEGET GOD, GOD, MIDDEL, MINDRE GOD og DÅRLIG.

Den samlede vurdering af Børste bøgerne fra Forlaget Alvilda:

Nytteværdi: MEGET GOD – børnebøger bliver aldrig for gamle eller for kedelige. Børn elsker det genkendelige og elsker gerne at læse den samme bog igen og igen – Børste bøgerne er ihvert fald en stor favorit herhjemme. 

Holdbarhed/kvalitet: MEGET GOD – Super kvalitet og rigtig flotte bøger. Begge er papbøger og kan derfor holde til en del mere end almindelige sider. Det gør det også nemmere for de små selv at sidde med bogen og få lov at bladre. Begge bøger er flotte og farverige og har 16 sider. 

Pris: MEGET GOD – “Børstes 100 første ord” koster 199,95 kr., og “Børste siger godnat” står til en pris mellem 49,95 kr. og 79,95 kr. alt efter forhandler. Super gode priser for bøger der skaber en masse leg, læring og kvalitetstid.

 


Vores tester Kristina har sammen med sin datter Alva på 2,5 år testet Børste-bøger fra Forlaget Alvilda. 

Det drejer sig om følgende bøger:

– Børste siger godnat

– Børstes 100 første ord – Løft flapperne 

Kristina fortæller: 

Børste er sjov! Alva elsker at se det i fjernsynet, så derfor kunne det også kun være et sikkert hit med bøgerne. 

”Børste siger godnat” er en sød lille godnathistorie, som er sjov for både børn og voksne. Som forælder kan man virkelig genkende alle de gøremål, et barn pludselig kan få lige inden sengetid.  

Der er nogle søde dele, hvor Børste fx siger godnat til hele kroppen, og det er en sjov ting at indføre med sit barn som overgang til sengetid. 

”Børstes 100 første ord – løft flapperne” er, som navnet antyder, en bog med en masse flapper. Hjemme hos os er overraskelsesmomentet et hit! Alva hviner af grin, når hun ser noget uventet bag flapperne – og med Børste kan der altså være mange uforventede ting.

En af Alvas favoritter er ”en KÆMPESTOR lort” i toilettet, hvilket nok hænger meget sammen med, at hun selv er i gang med at øve at gå på potten. Og så er det jo også fuldstændig tosset, at der er en hårbørste i toilettet. 

Der er rig mulighed for at få nogle gode snakke – både ud fra de skøre situationer, men også bare ud fra ordene, som det jo ikke er sikkert, at man har helt styr på som 2,5-årig.

 

I dette tilfælde bliver vurderingen: 

Legeværdi: GOD – Der er masser af grin og undren at hente i bøgerne. God at snakke udfra. 

Holdbarhed: MEGET GOD – Det gode ved bøger er jo, at de aldrig rigtig går af mode. Desuden har flapperne indtil videre fint holdt til en lidt hårdhændet håndtering fra en på 2,5 år. 

Pris: MEGET GOD – 79,95 for godnat-bogen og 199,95 for de 100 år. Jeg synes, bøgerne er gode, og priserne stemmer fint overens med tilsvarende bøger. 

Kvalitet: MEGET GOD – Historier/billeder og godt fundet på. Desuden er selv bøgerne og siderne i en god, kraftig kvalitet, så man ikke lige kommer til at rive et par sider ud.

 


Vores tester Ann-Charlott har sammen med sin søn, Charlie på 2 år testet nedenstående to Børste bøger fra Forlaget Alvilda:

  • Børste siger godnat
  • Børstes 100 første ord

Ann-Charlott fortæller:

Charlie på 2 år elsker Børste, så han blev rigtig glad, da vi modtog Børste-bøgerne. Han er rigtig glad generelt for at kigge i bøger og få dem læst højt, men det er som om, det er endnu mere interessant, når det er karakterer, som han kender f.eks. fra tv og kan relatere til. 

Selve natlæsningsbogen er rigtig god. Vi har læst forskellige bøger herhjemme om aftenen og et par stykker med søvnmeditation. Børstes godnatbog er ikke en søvnmediationsbog, men den fungerer rigtig fint ved at børnene selv kan spejle sig i handlingen. Bogen starter med at fortælle om Børste, der er på vej i seng, godnat osv. og er klar til at sove. Men så er Børste sulten, skal pludselig tisse og så er Børste tørstig og skal have vand. Alt sammen noget som Charlie (og vores store piger) for den sags skyld selv kender til i forbindelse med aften putning. Historien er relaterbar og skaber genkendelighed. Og så har vi samtidig kunne more os lidt over alle de forskellige påfund, børnene kan komme på, efter de er puttet. Historien slutter med, at Børste langt om længe siger godnat og lægger sig til at sove. Præcis ligesom børnene til sidst falder til ro efter alle deres mange sjove ideer inden sengetid. 

I bogen med Børstes 100 ord er der både en historie, som børnene kan følge med i og samtidig er der god læring i at mange genstande er nævnt med navn på hver side. Det hjælper til at man som voksen kan tale med barnet ud fra billederne om de forskellige ting på siderne og dermed øge barnets ordforråd. Bogen støtter op om dialogisk læsning og hjælper forældre til at tale om bogen med børnene på en anden måde.

Mange af os ved måske godt at vi bare kan pege på objekter på siderne i en bog og spørge ”hvad er det” eller selv fortælle, hvad barnet peger på. Da ordene står ud for de forskellige motiver i bogen husker man at snakke med børnene om det, og Charlie er selv optaget af at pege på hver af tingene og spørge ”A det” (red. hvad er det). Hans to storesøstre på 10 og 11 år hygger sig ligeledes med at læse i bogen sammen med ham. Da der også er flapper i bogen, hvor der gemmer sig billeder under, synes Charlie, at det er vildt sjovt at åbne flapperne og kigge indunder. Ofte har han meget travlt med at vende siderne for at kunne komme til den næste flap. Der er eksempelvis et billede af Børste, der står med bukserne i hånden og under flappen har han taget dem på hovedet. Det synes Charlie er meget sjovt. 

Overordnet set er begge bøger gode til at interagere med børnene, da der både er mulighed for almindelig højtlæsning, dialogisk læsning, drøftelser og læring af ord samt leg for børnene ved at vende flapperne. 

I dette tilfælde bliver vurderingen: 

Børste siger godnat

Nytteværdi: MEGET GOD – Der er til mange timers hygge og højtlæsning. Børn kan som regel godt lide genkendelighed og lide at høre den samme historie igen og igen. Da denne bog er relaterbar på en sjov måde for børnene tænker jeg, at det bliver en bog Charlie vil høre igen og igen. Det er også erfaringen for testperioden, hvor han gentagne gange er kommet med bogen under armen for at få den læst højt – selv udenfor sengetid. 

Holdbarhed: MEGET GOD – Den er lavet i materiale, der kan tåle at små børn vender siderne med stor entusiasme. 

Pris: MEGET GOD – Bogen koster 79.95 kr., hvilket jeg synes er en fornuftig pris. 

Kvalitet: MEGET GOD – Kvaliteten virker til at være god. 

Børstes 100 første ord

Nytteværdi: MEGET GOD – Der er til mange timers højtlæsning, dialogisk læsning og læring.

Holdbarhed: MEGET GOD – God kvalitet og tykke sider, som kan holde til små børn. Flapperne sidder også godt fast og indtil videre har Charlie ikke revet dem af. Da materialet er af god tykkelse, tænker jeg, at holdbarheden af flapperne er rigtig god. 

Pris: MEGET GOD – Bogen koster 139.95 kr. Det synes jeg er en rigtig fin pris. Jeg har tidligere købt lignende bøger til 200 kr., og da denne bog kan det samme, men hvor flapperne holder bedre, og der er tale om en ”kendt” figur for børnene, synes jeg, at prisen er rigtig god. 

Kvalitet: MEGET GOD – Selve kvaliteten er rigtig god. Jeg synes, det er tydeligt at der er tænkt over, at det er små børn, der sidder og vender både siderne og flapperne, og at bogen skal kunne holde til det. Derudover er det gode billeder og farver. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TEST af Enoch’s Cirkus Show