TEST af radonmålere fra Radimet – Testfamilien
TEST af Rocketbook Everlast notebook fra Futric

TEST af radonmålere fra Radimet

Vores to testere Rikke og Joan har testet radonmålere fra Radimet.

 

radimet1

Rikke fortæller:

Det har været en meget interessant test. Jeg må indrømme, at jeg var lidt betænkelig ved det inden testen. For hvad nu hvis målingerne viste, at der var forøget koncentration af radon i vores hus? Hvad skulle vi så gøre? Heldigvis føler jeg mig i trygge hænder. Der er fokus på at hjælpe efter måling, hvis der skulle vise sig at være behov for dette, hvilket er meget betryggende at vide inden man går i gang.

Jeg var meget spændt på at høre, om der evt er en øget mængde radon i vores hjem og især hvad vi så kan gøre ved det. Radon i forhøjet grad, er ikke noget at spøge med. Taget fra Radimet.dk’s hjemmeside: ”Der er i de senere år kommet større fokus på radon. Og det er ikke uden grund, for den radioaktive gasart har vist sig at kunne have store helbredsmæssige konsekvenser i form af væsentligt øget risiko for lungekræft og akut leukæmi” Når man kigger på hjemmesiden, får man en følelse af at være i sikre hænder. Hjemmesiden oplyser uden at skræmme.

radimet2

Målerne bliver sendt i en konvolut med udførlig beskrivelse af hvor de skal placeres og hvor de ikke skal placeres. Derefter skal man logge ind på deres hjemmeside og registrere boksene. De næste 60 dage skal måleboksene bare passe sig selv. De er meget diskrete og man lægger ikke mærke til dem i indretningen – de kan nemt skjules.

Efter 60 dage, skal man slut registrere dem på deres hjemmeside og boksene skal sendes tilbage i vedlagt kuvert – portoen er betalt.

radimet3

Så snart laboratoriet har færdiggjort analysen af måleboksene vil resultaterne kunne ses via et login til ens personlige side på radimet.dk. Derudover modtager vi også en e-mail med resultaterne.

radimet5

Efter testen var færdiggjort gik der en uges tid og så tikkede der en mail ind i min indbakke fra Radimet.dk. Resultatet var klar og jeg kunne ånde lettet op. Vores tal var på under 100 Bq/m3 hvilket er ”smertegrænsen”. Der er derfor ikke behov for, at gøre yderligere herhjemme, men der anbefales naturligvis stadig, at man sikre det gode indeklima ved jævnligt udluftning og god ventilation.

Alle vores test og anmeldelser på testfamilien.dk bliver bedømt ud fra følgende kriterier:

Lege/nytteværdi, holdbarhed, pris og kvalitet. Vi bruger 5 ratinger, som spænder fra MEGET GOD, GOD, MIDDEL, MINDRE GOD og DÅRLIG.

I dette tilfælde bliver vurderingen:

Nytteværdi: MEGET GOD. Når muligheden er der for at afdække niveauet af radon i hjemmet, hvorfor så ikke gribe den 🙂

Holdbarhed: MEGET GOD. Indtil videre har de været meget robuste.

Pris: GOD. Målerne koster 650 kr for to stk., yderligere rabat kan opnås ved køb af flere.

Kvalitet: MEGET GOD. Kvaliteten i produktet som helhed, både i forhold til vejledning før og efter er der ikke noget at sætte en finger på.


Vores tester Joan har også testet radon målere fra Radimet.dk i sit hjem.

Er der mon for meget radon i vores hjem? Hvordan undersøger man det, og hvad nu hvis der er for meget, hvad gør man så? Er det mon farligt? Ja spørgsmålene var mange da vi begyndte at teste niveauet af Radon i vores hus, som er fra starten af 1970.

Radimet har lavet flere slags målere, som man kan sætte op hjemme hos sig selv, og ud fra hvad de måler, får man svar på indholdet af radon i hjemmet. Radon er et naturligt stof i undergrunden, der i forhøjet niveauer, kan give øget risiko for lungekræft og akut leukæmi, så det er da bestemt ikke uvæsentligt hvad svaret er.

Når man modtager målerne fra Radimet, medfølger der en tydelig beskrivelse af hvor man må opstille målerne, ligesom det er illustreret på en tegning, så meget let at gå til.

billede-1

Sammen med de målere vi modtog, var der en retur kuvert, så det hele var klar til at sende retur, efter at målerne havde stået 60 dage i vores hjem.

Vi placerede vores to målere i henholdsvis stuen og på min datters værelse.

billede-4

billede-3

Efter en lille måneds tid, fik vi en mail om at svarene lå klar til os, så det var da spændende at logge ind på hjemmesiden og se resultateren. Desværre fik vi ikke gode resultater, værdierne af radon er alt for høj i vores hus, så nu begynder vi at lave nogle tiltag, således at værdien sænkes. Heldigvis har Radimet en masse rådgivning, sådan at vi kan finde ud af hvad vi nu gør, så vi føler os i sikre hænder. Når vi har forbedret forholdene, skal vi selvfølgelig prøve at teste igen, og så håber vi bestemt at værdien er faldet.

I dette tilfælde bliver vurderingen:

Nytteværdi: MEGET GOD, da det er ret relevant at vide om værdierne er for høje i ens hjem.

Holdbarhed: GOD, testen er et øjebliksbillede, så sker der væsentlige ændringer, bør man få foretaget en ny.

Kvalitet: GOD, jeg stoler på den måde undersøgelsen bliver udført på.

Pris: MEGET GOD, Prisen er 650,- for to målere, og det synes jeg ikke er dyrt, for at få undersøgt om radonværdierne er acceptable i ens hjem.


 

1 kommentar

  • Eva

    så smart! vi har fået undersøgt vores radon niveau med nogle andre radonmålere, men de var dyrere end de her. Vil klart anbefale at man får det chekket, da det kan være sundhedsskadeligt. Vi havde kun lidt radon i kælderen, og vi blev bedre til at lufte ud om vinteren (der var for lidt for at skulle installere ventiler osv)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TEST af Rocketbook Everlast notebook fra Futric